Tips

Wat is Koelen?
Koelen is een verzamelterm voor een aantal eerste hulp adviezen die gelden als er blessures optreden. Een andere veel gebruikte benaming is: ICE een afkorting die staat voor ijs, compressie en elevatie (hoog leggen).

Bij welke blessures is koelen verstandig?
Koelen kun je bij elke verstuiking, kneuzing, of scheuring (ook bij blauwe plekken, om die te ‘verminderen’). Eigenlijk kun je bij elke blessure koelen. Alleen als er bloed zichtbaar is of sprake is van een botbreuk moet je koelen achterwege laten.

Koelen kan ook ingezet worden bij, beginnende, overbelastingsblessures. Ook dan kan koelen de ontstekingsreactie en pijn beperken. Het risico is alleen dat men daardoor denkt dat het probleem over is en flink doortraint. Bij overbelasting zal altijd de trainingsomvang terug moeten. Koelen kan dan wel als ondersteuning na elke lichte training en in de herstelfase gebruikt worden.

Doel:
Koelen is het beste middel om zwellingen, die als gevolg van vocht- en inwendig bloedverlies optreden zo snel mogelijk de kop in te drukken. Door het koelen “krimpen” de bloedvaten (vasoconstrictie) en wordt voorkomen dat er nog meer bloed/vocht naar plekken stroomt waar het niet thuis hoort.

Door de bovengenoemde reactie van het lichaam in te perken kan er veel hersteltijd van de blessure gewonnen worden. Een zwelling die niet doorzet hoeft het lichaam tenslotte ook niet af te bouwen. Bovendien heeft het koelen het plezierige effect dat de pijn vermindert.

Hoe kun je het beste koelen?
Koelen gaat het gemakkelijkst met een coldpack.
Als je een coldpack gebruikt moet je altijd een dun doekje tussen de coldpack en de huid leggen. (Vaak wordt, als je een coldpack koopt, een hoesje bijgeleverd).

Wanneer moet je koelen?
Het beste direct nadat de blessure is ontstaan.

Hoelang moet je koelen?
Maximaal 15 tot 20 minuten. Als je langer gaat koelen gaat het lichaam proberen de kou te compenseren door extra bloed naar de plek te sturen. En dat is iets wat je juist moet proberen te voorkomen.

Koelen kun je in principe de eerste 48 uur elk uur herhalen. Langer heeft geen zin. De eerste uren is de effectiviteit het grootst. Dus minimaal 4 a 5 keer herhalen is heel nuttig tegen de zwelling daarna vooral als pijnverlichting.

Wat wordt er eigenlijk bedoeld met “Compressie (druk)” en “Elevatie (hoog leggen)”?
Met “druk” geeft men aan dat je door uitwendige druk, bijvoorbeeld een drukverband, ook de zwelling kan tegengaan.
Ook het “hoogleggen” van een been op een stoeltje of de arm in een mitella kan de hersteltijd bekorten doordat, door de zwaartekracht, er minder bloed naar de zere plek toestroomt. Ook daardoor zal er minder zwelling optreden. Goed koelen is echter het belangrijkste!

Paulien Poelhekke 0626154415

Voor nieuwe tips:

Volg mijn Instagram pagina of

mijn Facebook pagina